Bitcoin koers

De bitcoin koers is vandaag onverwacht onder de grens van 80000 dollar gezakt. Deze koersdaling kwam binnen een paar uur tot stand na een sterke verkoopgolf. Daarmee verloor bitcoin ruim 9 procent van zijn waarde in korte tijd.

De cryptomarkt is al dagenlang onrustig, maar de scherpe daling van vanmiddag kwam als verrassing voor veel investeerders. Binnen enkele minuten was het sentiment omgeslagen van optimistisch naar defensief. Handelaren reageerden op macro-economisch nieuws dat wereldwijd onzekerheid veroorzaakt.

Wereldwijde economische signalen versterken volatiliteit

Wereldwijde markten tonen tekenen van instabiliteit. Deze onzekerheid heeft directe gevolgen voor risicovolle beleggingen, zoals cryptovaluta. Investeerders kiezen er vaak voor om winst te nemen of hun posities tijdelijk te sluiten als spanningen toenemen.

Bitcoin, dat eerder deze week nog rond de 83000 dollar noteerde, dook snel omlaag nadat signalen verschenen van mogelijke handelsspanningen en strengere financiële regelgeving. Daardoor ontstond extra verkoopdruk, vooral onder grote institutionele beleggers.

Technische verkoopdruk vergroot koersdaling

Op technisch vlak raakte bitcoin meerdere steunniveaus kwijt in een korte tijdspanne. Vooral het verlies van het 80000-niveau zorgde voor paniekverkopen. Dit niveau fungeerde eerder als psychologische grens voor zowel korte- als langetermijnbeleggers.

De snelle daling activeerde meerdere automatische verkooporders bij grote handelsplatformen. Hierdoor versnelde de neerwaartse trend. Het handelsvolume steeg in korte tijd aanzienlijk, maar de koopzijde kon de verkoopdruk niet bijbenen.

Relative strength index suggereert oversold-conditie

Een blik op technische indicatoren laat zien dat bitcoin zich momenteel in een oversold-conditie bevindt. De Relative Strength Index (RSI) daalde onder de 30, wat kan duiden op een tijdelijke bodem. Toch blijft de situatie onzeker, aangezien de macro-economische factoren zwaarder wegen dan technische signalen.

Ook andere indicatoren, zoals het 50-daags voortschrijdend gemiddelde, zijn doorbroken. Dat maakt verdere daling mogelijk richting het volgende steunpunt rond de 75000 dollar. Pas boven de 80500 dollar lijkt er ruimte voor enig herstel.

Koersdruk beperkt zich niet tot bitcoin

Niet alleen bitcoin ondervindt de gevolgen van de onrust. Ook andere grote cryptomunten zoals Ethereum en Solana verliezen terrein. Toch is bitcoin vandaag het duidelijkste slachtoffer van de negatieve marktdruk. Als marktleider trekt bitcoin vaak andere munten mee, zowel bij stijgingen als dalingen.

Veel handelaren spreken van een risico-off sfeer: een periode waarin beleggers massaal risicovolle activa dumpen en overschakelen naar stabielere markten. Dit patroon komt vaker voor bij geopolitieke of economische schokken.

Door Admin